Az esztétikai képzések útvesztője, azaz hogyan költsd el jól a pénzed! És inkább csak egyszer fizess, mint ráfizess!


Ha képzésen gondolkodsz, -de talán még akkor is, ha nem- biztosan észrevetted, hogy valami megváltozott! Az utóbbi hetekben, hónapokban értelmet nyert a „gomba módjára szaporodás” vagy lehet még új értelmet is nyert. Amíg eddig egy Esztéta képzése hónapokig tartott, addig most ez itt-ott napokra rövidült. Ma ott tartunk, hogy bárki lehet Tanuló mindenféle előzetes felvételi nélkül és, ami még szomorúbb, hogy bárki lehet Oktató. Aki tegnap még a vizsgájához modelleket keresett, holnap már képzést indít és hirdet.

De most nem erről van szó, hanem arról, hogy ott vagy Te, aki épp választani szeretnél, de teljesen elvesztél az útvesztőben és szeretnél jól dönteni, mert feltételezem, hogy jól szeretnél dolgozni és ahhoz bizony elengedhetetlen meghoznod egy JÓ döntést.

Nézzük csak miket érdemes figyelembe venned! 

Az első, ami talán elcsépelt lehet, de mégis a legfontosabb a hitelesség és a múlt. Nem feltétlen attól válik valaki hitelessé, mert ő van a legrégebb óta a piacon, hanem attól inkább, hogy ez idő alatt mindig képes volt újra és újra innovatívvá válni, nyitott volt az újdonságokra, elhozta és átadta azt. Az eltelt idő alatt bővült és fejlődött és nem ugyanazon a szinten ragadt vagy rosszabb esetben még szint alá süllyedt.

Említésre méltó szempont lehet az is, hogy az oktatást végző személy aktívan dolgozik-e a szakmában, látható-e az üzleti profilja, valós (!) munkafotók… Felteszed a kérdést ugye, hogy miért ne lenne valós? Ez lenne az egyértelmű, de amíg napok óta jön velem szembe ugyanaz az ajak munka fotója két különböző Esztéta oldalán akkor talán megérted, hogy miért fontos megkülönböztetned az eredetit a gagyitól, egyikőjük „Oktató” és garantálni tudom, hogy a képen szereplő ajak egyikőjük keze munkáját sem dicséri! Hosszasan gondolkoztam, hogy ennél a pontnál elhelyezem a posztra mutató linkeket, de végül úgy döntöttem nem az én tisztem lerántani a leplet, általában az mindig lehull magától is.

Menjünk is tovább. A következő, ami nekem kifejezett szakterületem az a marketing.

Mennyit költ az adott cég marketingre? És most itt nem a hirdetésre költött keretre gondolok. Hanem a háttérre… Tankönyvek, munkafüzetek, marketing eszközök, tanulást segítő anyagok és eszközök. Biztosítja e Tanulói számára? Vagy bármilyen marketing segítséget biztosít e számodra az indulásodat követően?

A környezete…

Tehát ahol dolgozik vagy, ahol az oktatások zajlanak. És most itt ne arra gondoljunk, hogy az a jobb, ami impozánsabb vagy az arany szebben csillog, mint az ezüst. Nem. Mindenekelőtt a hely intimitására, mennyire privát, mennyire csendes, mennyire adottak a körülmények a nyugalmas tanulásra, felkészülésre és a nyugodt munkavégzésre. Van-e áthallás, van-e zavaró körülmény. És a legnagyobb kérdés, hogy egyáltalán VAN-E? Ezért a választásnál is egy fontos szempont lehet, ha az adott képző oldalán, weboldalán nem találsz valós képeket az oktatás helyszínéről, így nem megállapítható számodra annak infrastruktúrája sem. Halkan megemlítem, hogy óvatosan a pinterest-ről letöltött szalon fotókkal, ha biztosra akarsz menni használd a Google-n a kép kereső funkciót.

Ugye Te sem gondoltad, hogy ennyi mindenre egyáltalán érdemes lehet figyelned és kell is?!

És ugye az alap dolgokat nem kell megemlítenem, mint a jelentkezési lap, a képzési szerződés vagy a szigorú adatkezelés, mert ugye ezeknek még inkább maguktól kellene működniük!

És akkor térjünk rá az egyik legsarkalatosabb témakörre, azaz az anyagiakra. Mert tudom legtöbbször ennél a pontnál dől jobbra vagy balra a mérleg!

El kell döntened, hogy melyik szegmenst szeretnéd erősíteni. A munkájára, önmagára és környezetére is igényes Szakember szeretnél lenni vagy az úgy nevezett sufnituningos Esztéta tábort fogod erősíteni. Ha magas áron szeretnél magas minőségi szolgáltatást nyújtani, minőségi anyagokkal akkor az nagyobb befektetést fog igényelni az oktatás tekintetében is. De, ha csak egy kis matekot végzel, és most itt az LbN képzés árait veszem figyelembe, mert azokat ismerem és egyedül azok az árak is, amik nyilvános információk, akkor meg kell állapítanom, hogy a legnagyobb csomagot választva is rövid idő alatt (1 éven belül) megtérül a befektetésed!

Továbbá említettem, hogy az ár nyilvános információ, tehát bárki számára elérhető az is, hogy Te, mint a jövő Esztétája milyen magas befektetéssel is kezdted a pályát.

Úgy gondolod, hogy ez nem fontos… Csak egy kérdés! Te melyik órát választanád?

Egy noname brand óráját vagy egy Rolexet?

Az időtállóság, a biztonság, a minőség, a hatalom és a presztízs az ugye amire a legtöbb ember a magánéletében is vágyik, a munkájában pedig még inkább.

Tehát, mikor Te döntesz nem csak egy képzést veszel, hanem biztonságot, egy olyan biztonságot, ami a munkád során elkísér majd az úton. Egy olyan háttér, ahol biztonságban érezheted magad, hiszen mind szakmailag mind jogilag felkészültek a mentorációdra.

Tehát, mikor Te döntesz nem csak egy képzést veszel, hanem minőséget, egy olyan minőséget, ami a munkád során megkülönböztet majd Téged az úton.

Tehát, mikor Te döntesz nem csak egy képzést veszel, hanem presztízst, egy olyan presztízst, amit számos pozitív véleményű Tanuló után Te is sajátodénak tudhatsz.

Bízom benne, hogy írásommal hozzájárultam ahhoz, hogy jó döntést hozhass.

  • Csúri Nikolett

Írásomban a valósággal való bármilyen egyezés kizárólag a véletlen műve!